tisdag 28 juli 2009
Åländskt hemvete à la Britt
Det är sista marknadskvällen för mig i kväll. Därför får ni nu baka ert bröd själv. Det är superenkelt!
Ingredienser:
(anpassade till Electrolux knådassistent)
2,3 l vatten 42°
1 dl rapsolja
2 msk salt
(kummin efter behag)
ca 4,6 liter mjöl lite blandat enligt följande:
- 2,6 l grahammjöl
- ½ l rågmjöl
- 1½ l jästbrödsmjöl
2 påsar torrjäst
(Den här degen blir ganska lös, men man knådar in mera mjöl efter jäsningen.)
Allting blandas i knådmaskinen och det får knåda ca 10 min. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek, eller tills den rinner över bunken. Det tar ca 45 min.
Nu häller man upp degen på bakbordet (=diskbänken, jag brukar starta diskmaskinen innan, så det är varmt och mysigt på bänken).
Jag väger upp varje degklump, eftersom jag säljer brödet och alla kakor ska vara lika stora. 340 g per degklump ska det vara. Det blir 15 st degklumpar.
Sedan knådas varje degklump för sig, man knådar in mjöl så kakan blir smidig och hanterlig och degbullen blir jämn och fin. 15-20 s knådar man varje degklump.
Nu kavlar man ut kakorna. Jag placerar varje kaka på ett silikonbakplåtspapper som jag delat så det rymms exakt en kaka på. kakan är 23 cm i diameter och jag gör ett hål i mitten.
Nu ska kakorna jäsa igen. Efter 10 minuter sätter jag på ugnen, och när ugnen är varm är det färdigt att nagga kakorna. Där använder jag en brödnagg av tråd à la luffarslöjd.
Jag har varmluftsugn, så jag gräddar på två nivåer. Först lägger jag in två kakor överst. Jag ställer in mobilens timer på 3 min 45 s. När mobieln signalerar sätter jag in ytterligare två kakor på den nedre nivån. Timern på 3 min 45 s igen. När mobilen signalerar tar jag ut de två första kakorna och lägger in två nya. Så fortgår det tills alla kakor är gräddade. Varje kaka gräddas alltså 7 min 30 s.
Det är ju en smaksak hur välgräddade man vill ha kakorna. Dessutom beror det på ugnen. Man får experimentera lite.
De här bröden blir väldigt mjuka och fluffiga och lite sega och välgräddade, precis så som jag vill ha dem.
Lycka till med baket!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Vi har verkligen njutit av Mors hemvete här och är inne på sista kakan. Rekommenderas varmt till alla brödsugna torghandlare!
(Fast köp inte alla bröd, för blir det över kanske vi får några kakor...)
Det är ingen fara, jag kan nog baka åt er lite nu och då om alla kakorna går åt på marknaden! :-)
På nyheterna i går sa dom att dom gjort en undersökning i Kanada.dom som åt mest bara kolhydrater var magrast.Till lika visade dom bröd av olika sorter. så du är nog inne på rätt spår när du bakar och rekommenderar folk att äta bröd från Britts bak. :)
Nå, jag har ju lite dåligt samvete att jag rekommenderar hemvete...
Undersökningen var ju bara på friska mänskor. Det är klart att friska mänskor kan äta vad som helst, även kolhydrater. Sjuka och feta måste hälla sig till smör och fläsk, och har man en gång ådragit sig sjukdomen så sitter känsligheten mot bröd kvar.
Men ni friska och smala kan köpa bröd! :-)
Det finns inget godare än en torr och seg hemvetemacka med mycket smör på!
Tyvärr kan jag inte äta det så ofta, men ibland kan jag inte hålla mej..
Nej, är man inte van att äta bröd så mår man inte bra om man smäller i sig en färskbrödsmacka. Men, som sagt, det är svårt att hålla sig när det luktar nybakt i hela huset...:-|
Skicka en kommentar