Vi hade träff med diabetessköterskan för att få information om diabetes. En del har i dag en insulinpump, så det är bara att mata in antalet inmundigade kolhydrater, så sköter pumpen resten.
Man kan äta allting, möjligtvis ska man byta ut vanlig saft eller läsk mot light-saft, men annars kan man äta både kakor och godis i måttliga mängder. Det är säkert skönt att kunna leva normalt och inte behöva förska något.
Vi fick även broschyrer som informerade om vilken mat en diabetiker ska äta, samt antalet kolhydrater i en mängd livsmedel.
"Kolhydraterna är vår viktigaste energikälla", stod det. "Mättat fett skall man undvika", stod det. "Tallriksmodellen är ett utmärkt hjälpmedel att komponera en bra måltid" stod det i broschyren.
Vi LCHF:are vet att alla kolhydrater höjer blodsockret och kräver insulin. Min fråga är: Om jag inte har något insulin, varför ska jag äta en massa kolhydrater då?
Såklart, insulin går att köpa i dag, i stor mängder. Någon tjänar pengar på att en diabetiker häver i sig en massa kolhydrater.
Visst är det skönt att kunna leva normalt och äta allting även om man har en svår sjukdom som diabetes. Men jag anser ändå att kostråden för diabetiker borde ändras. Även om det är skönt att kunna äta allting borde det väl vara det bästa för en mänska att äta den mat som man mår bäst av - man har ju trots allt en sjukdom! - och det är då inte Livsmedelsverkets Tallriksmodell!
Diabetessköterskan berättade också att Finland är det land där diabetes ökar mest, både typ 1 och typ 2 diabetes. Om detta kan man läsa i Toxiska epistlar som skriver om Diabetsbarometern
När man kommer på att fett är vår viktigaste energikälla kommer kanske diabetes att sluta öka också, kanske minska?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar