tisdag 19 februari 2008

Gheeproduktion

I morse kokade jag en laddning ghee (se lite längre ner i bloggen vad ghee är). Man kan fråga sig varför man inte bara kan steka i vanligt smör, utan att koka det till ghee?
Jo, smör innehåller bara 80% fett, och alla som brukar steka i smör vet att det lätt bränns om det blir för hett i pannan. Det är proteinet i smöret som lätt bränns.
Vid gheeframställningen kokas smöret så att proteinet stelnar och blir till skum på ytan. Då blir bara det verkliga fettet kvar och ghee innehåller 100% fett.
Så här gör man:


1. Smält ett paket smör på svag värme.

2. Låt koka sakta i ca 1 timme. Det ska vara väldigt svag värme. Rör inte i smöret!

3. Skumma av så mycket som möjligt så att bara det gula smöret finns kvar.

4. Filtrera smöret genom ett kaffefilter.

5. Klart!
Ghee håller flera månader i kylskåpet bara man förvarar det i en tät burk.
Kom ihåg nu alla, att sluta att använda de farliga fröoljorna vid stekning.
Använd kokosfett, smör - eller ghee!

Inga kommentarer: