Ljusstöpningen är avklarad! Allting har avlöpt ungefär enligt planerna. Ljusen blev ganska krokiga och vinda, dock, fast charmiga, och det syns att de är hemstöpta. En kille frågade innan vi började om det går att stöpa krokiga ljus. Han tänkte på jättekrokiga, i riktiga krumbukter. Nej, sa jag. Det blir nog raka ljus! Men jag fick ändra mig... de blev ganska krokiga. Men jag kan i alla fall konstatera att hemlighetern med ljsstöpning är mycket överdrivna. Jag vågar inte tänka på vad Dagny Westermark, ljusstöpningens drottning nr 1 här på Åland, skulle ha sagt om han hade varit med idag. Slängande och svängande ljus. Ljus tappade på golvet. Över 80 grader i kastrullen. Mm, mm... Men ljus blev det i alla fall! :-)
Jag är i dessa tider på jakt efter goda julrecept som passar LCHF-folk. Jag hittade ett recept som verkar delikat. Varsågoda!
Chocolate Idiot Cake
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smörj en form med löstagbar botten 23 cm diameter och pudra över icke sötat kakaopulver. Klä in botten och formen upp till randen med folie.
2. Hacka grovt 300 gr mörk blockchoklad eller motsvarande andel mörka chokladkakor obs endast icke-svenska kvalitetsmärken (franska spanska belgiska italienska) för att undgå transfetter. Hyvla 200gr smör (saltat eller osaltat) och smält båda i mikron eller vattenbad.
Rör om och blanda väl. Ta bort från värmen.
3.Vispa 5 (fem) STORA RUMSTEMPERERADE ägg med socker. Originalreceptet har 200 gram socker men jag använder knappt 30 gr och 10 (tio)cl sprit (whisky). Häll ned chokladsmörblandningen i detta och därefter allt i formen. Täck ovandelen med folie.
4. Ordna vattenbad - större form med vatten upp till hälften av chokladkakeformen.
Grädda i 1 timme och 15 minuter. Kakan är färdig när toppen känns som en just stannad chokladpudding. Inget ska fastna på fingret när man testar kakans mitt.
5 Ta upp formen och låt svalna helt på galler.
Serveras rumstempererad i tunna skivor möjligen med vispgrädde.
Håller i kylskåp upp till fem dar. Men brukar gå åt med en gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar