måndag 11 maj 2009

Kökarengelska eller finströmsengelska?

Vi tränar för fullt till sommarens uppvisningar. Första är den 9 juni på Ålands själstyrelsedag. Jag tycker träningarna går bra, men det känns som om de övriga dansarna inte håller med. Det är väl en dans de tycker är svår - Kökarengelskan.

Kökarengelskan är en speciell dans. Steget, polkaklacksteg, finns bara i den här dansen. Det är ett steg som kökarborna själva hittat på.
Dansen är upptecknad av Rut Lindfors år 1923 på Kökar. Den föll i glömska efter att den upptecknats, och har nu övats in efter beskrivningen.
Men ögonvittnen har sett dansen dansas av kökarsborna.
Bl a en svensk studerande som bevistade Kökar år 1919 skrev om sina upplevelser i Åbo Akademis "Studentbladet". Den unga studenten hade aldrig sett något liknande: de gamla kökarborna dansade den "uråldriga" engelskan som förr dansades på bröllopsfesterna"

"Musiken brusar upp i hetsig takt i det vådligaste crescendo. Det går som elektriska stötar genom de dansandes ben. De börjar rulla på hela kroppen och sprattla med benen under enstaka rop för att markera takten. Detta fortfor en stund, tills de dansande helt plötsligt på ett givet tecken rusa emot varandra under ett öronbedövande oljud. Man klappade i händerna. Käringarna väste och visade naglarna. Gubbarna stötte med armarna upp mot taket, medan de rullade på hela kroppen och sparkade med benen. Allt emellanåt togo gubbarna gummorna om livet och slängde dem högt i luften under ilskna indiantjut."

Så skrev studenten om Kökarengelskan, och jag håller väl med, att riktigt så ser det väl inte ut när vi övar i Källbo skola på måndagarna. Men jag tycker ändå att om vi bara får nöta lite så kunde vi nog få till det...

Nå, jag är inte envis, nästa gång ska vi testa Åttamanengelska från Svartsmara i stället. Finströmmarna är kanske lite lugnare än kökarborna, så den dansen är troligtvis lättare att lära sig.

Titta här på Åttamanengelska från Svarstsmara, den är nog också fin!

8 kommentarer:

Åsa sa...

Ni har väl vår mailadress? Jag tänkte om du ville skicka din så kan vi skicka filmen från ikväll.

Åsa sa...

Det kanske inte går att skicka så stora grejer föresten..? :-o

britt sa...

Du kan ju prova skicka, det skulle verkligen vara kul att se. Annars kan jag ta med min dator nästa gång, jag har kortläsare i min dator...
Min adress är britt@aland.net, kort och gott!

kerstin sa...

Skulle gärna se när vi "käringar" väser och visar naglarna. Adressen är kerstin.borenius@aland.net.

britt sa...

Jag tyckte ni liknade kökarskäringarna väldigt mycket... jag tror det skulle göra succé på 9:onde juni! :-)
Men vi ska testa den andra engelskan också, fåse om ni tycker mera om den...

kerstin sa...

Tyckte nog om dansen, men lite "smådetaljer" som behöver slipas. Träning ger färdighet, heter det ju. Kanske vi är mogna för ett bejublat julframträdande!

Åsa sa...

Jag fick det inte att funka, det finns ej ledigt minne säger den
och maskinisten är inte hemma, så vi får avvakta lite.
Det är en rolig dans, men tar nog lite tid att lära in om den ska bli snygg!
Har ni tips på hur jag får folkdräktsskjortan & förklädet( vita med röda broderier )som gulnat, vita igen?
Ifall jag hinner banta mej i den till midsommar.. ;-)

britt sa...

Det går ju inte med klorin, då bleks ju även broderierna...
Men gör det nåt om det är lite gulnat, det blir det ju med tiden och är inte så mycket att göra åt...