fredag 18 juni 2010

Soja eller ej?


I min trädgård växer det just nu så det knakar. I år finns nästan inga ettåriga sommarblommor där, bara några krukor på terrassen innehåller ettåringar.
 Kanske min avhållsamhet mot ettåringar beror på boken jag läser, Vegomyten av Lierre Keith, som beskyller ettåriga monogrödor vara grunden till överbefolkning och miljöförstöring.
Jag är inne på ett kapitel om soja just nu. Man har alltid hört talas om soja som frälsningen för vårt svältande jordklot. Skulle alla äta soja skulle maten räcka, ungefär...
Det kinesiska tecknet för soja är rötterna, eftersom man anser att kornen inte är ätliga (för ris, hirs och vete är tecknet kornen). Man använde soja som täckgröda och gödsel och inte som mat.
Soja innehåller trypsin, som är ett matsmältningsenzym. Det gör att man blir uppsvälld, får gaser och värk i magen om man äter sojabönor utan att ha jäst dem (då förstörs enzymet).
Soja innehåller även andra ämnen som har bieffekter på människan. T ex åt munkar soya för att kunna hålla sitt kyskhetslöfte eftersom sojan sänker testosteronnivåerna och därmed sexlusten.
I Kina åt man soja bara under de tider när svälten var så svår så en del åt sina barn.
Fytater är ett annat ämne i soja, och de förstörs inte helt oberoende hur mycket du jäser eller blötlägger sojabönorna. Det är därför som sojaprodukter ofta innehåller fiskbuljong, eftersom den kan neutralisera fytaterna.
Äter man för mycket soja kan det skada sköldkörteln. Japan leder också i sköldkörtelsjukdomar...
Spädbarn som får sojamjölkersättning kan drabbas av kroniska sköldkörtelproblem.
Annat som soja bidrar till
  • barnlöshet
  • cancer
  • alzheimer
  • endometrios
  • för tidig pubetet (redan vid 3 års ålder!)
  • m m
Det lustiga är att om man googlar på soja och fytoöstrogen och andra ämnen som soja innehåller framstår det som att det är världens nyttigaste och skyddar oss från alla dessa sjukdomar... vem ska man tro på egentligen?

4 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

På det sunda förnuftet och att lagom är bäst..

Brittelisabet sa...

Jo, men få i dag vet vad "lagom" är, och sunda förnuftet är skapat av ens omgivning... har inte "sunda förnuftet" ända sedan 60-talet varnat oss från animaliskt fett? Så, inte är det lätt inte... Tänk vad Urfarfar hade det bra som varken hade TV, tidningar eller Internet att skaffa sig upplysning från... han åt det som fanns att tillgå den dagen... det var innan lagom och sunda förnuftet var uppfunnet...

Simon sa...

Beror också på om sojan är genmodifierad eller ej. Förresten, Japan kanske har högst sköldkörtelfall i världen, men kanske det kan bero på två bomber som har släppts? Konsekvenserna går i arv... Det behöver ju inte bero på bara soja.

Lessa sa...

Man blir så påverkad av vad man läser, allt kan vinklas olika. Jag har en bok som heter "vaddå vegan" som jag bland andra läste under den tid jag faktiskt var vegan och skulle jag ta fram den igen och läsa nu skulle jag lätt sluta äta kött och andra animaliska produkter igen.