onsdag 23 juni 2010

Vegetarisk mat?

Man är så nöjd nu när man fått igenom ett mål vegetarisk mat i skolorna per vecka. Nå, det är ju ingen nyhet, vi har fått vegetarisk gröt en gång i veckan under de 30 år jag varit lärare, men att gröt skulle vara vegetarisk kanske man inte tänker på. Det ska väl vara rödbetsbiffar för att få det att bli vegetariskt...
Det är särksilt med tanke på elevernas förståelse för miljön som man är nöjd. Man vill att eleverna ska förstå att om alla åt vegetariskt skulle maten räcka bättre till klotets befolkning. Helst skulle eleverna bli vegetarianer helt och hållet, vi får be till Gud att så inte sker!

Det finns nämligen några fakta som man bör tänka på:

Bara en tredjedel av jorden är lämplig att odla spannmål på. Att äta den kost som är tänkt att vara vänlig mot jorden betyder att alla som lever i ett kallt, varmt, blött eller torrt klimat skulle vara beroende av den amerikanska Mellanvästern med dess ödelagda prärier och ständigt krympande jord, floder och vattenförande skikt. Man blir även beroende av olja för att skeppa denna spannmål runt till de två tredjedelar som inte kan odla.

Det sägs att "ett halvt kilo vete kan odlas med 30 l vatten medan ett halvt kilo kött behöver 3000 l vatten". Det stämmer om du utfordrar djuren med spannmål. 
Så här är det:
När nötkreatur betar dricker de ca 50 l vatten per dag. Det tar 630 dagar innan ett ungdjur som betar uppnår slaktvikt. Det blir 31500 l vatten totalt för kossan.
Man får 250 kg kött och 73 kg fett, inälvor och ben från en ungtjur. (Numera kastar man bort det mesta av de 73 kilona, eftersom de inte anses som mat.)  Det blir 126 l vatten per kg kött. Detta är uträknat på enbart muskelköttet, innälvor, fett och ben är inte inräknat.
Mjölkkor dricker mer vatten, ca 150 l per dag. För 34 l mjölk dricker hon 68 l vatten. tala om att förvandla vatten till vin!

Men sen måste man jämföra näringsvärdet i spannmål respektive kött.
Köttet innehåller 592 kcal och vete 339 kcal per 100 g. Köttet har nästan dubbelt större kaloriinnehåll, alltså!
Med tanke på att köttet dessutom innehåller viktiga proteiner, fetter och aminosyror som är lätt för människan att tillgodogöra sig (vi är gjorda för sån mat!), medan proteinet i vete är av låg kvalitet och svårt att tillgodogöra sig för våra kroppar, eftersom det finns cellulosa som vi inte kan smälta.

Och kom ihåg att kor inte är de mest effektiva idisslarna. De är olämpliga för många torra miljöer och deras tänder och klövar är destruktiva för de inhemska växterna. Och de dricker de fakto ganska mycket. Däremot passar antiloper, kameler, bufflar, tjockhornsfår, zebror bättre i torrare områden. De skulle förbättra förhållandet mellan kött respektive vete ännu mer till köttets fördel.

Sen är det en sak till - djuren dricker vatten, men de återlämnar nästan allting till marken i form av urin och avföring som innehåller mängder av näringsämnen och bakterier som jorden behöver för att kunna fortsätta att producera gräs. Det är det som är den goda cirkeln.
Att odla ettåriga spannmål förstör så småningom jorden för all evig tid.


Oj, det blev mycket fakta i dag! Uträkningarna kommer från Lierre Keith's bok Vegomyten. Den borde de styrande läsa för att förstå att vegetrianismen inte är frälsningen för vår miljö - tvärtom!

7 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Att vara eller icke vara, det är frågan det som Hamlet sade. Och tänk så många forskare som säger någonting helt annorlunda och hävdar att de har rätt och inte Keith. Återigen så tror jag, märkväl, TROR, på det sättet är jag troende:), att sunda förnuftet måste råda. Sedan är det ju det där, vad är sunt förnuft?:D

Allätare tror jag att vi är allihopa, allihopa...och att var och en blir klokast på vad man själv mår bäst av att äta. Individuellt.

Att skolbarnen skall äta vegetariskt en gång i veckan? Med tanke på miljön? Vore det inte bättre att lyfta fram grönsakerna på bordet varje dag istället så att var och en kan ta vad den själv vill. Annars blir det ju lätt en sfär av tvång över det hela och ett motstånd mot grönsakerna som också behövs.

Brittelisabet sa...

Man ska äta sådan mat som man kan få tag på inom en dagsmarsch därifrån man bor, har också någon sagt. (Och då ska man inte gå till Mattssons efter maten.)
Tänk om vi kunde leva så!! Då skulle det inte vara snart 7 miljarder mänskor på jorden heller...

Brittelisabet sa...

Och på tal om troende... köttätandet är inte så miljöförstörande som de flesta tycks tro, det tror jag i alla fall!

brollan sa...

Hur faaan va de nu! kon dricker ofantliga mängder vatten, förvisso är det så, men vatten i sin tur enligt mina läroböcker kommer alltid tillbaka i någon form. Skutviks korna drack vatten från sjön det vattnet i sin tur passerade kon, pissades ut eller förångades som rent vatten upp i luften som sen i sin tur regnade ner som gott dricksvatten. Var är problemet?

Brittelisabet sa...

Nej, det verkar inte vara nåt probelm egentligen... men när man odlar grödor använder man flodernas vatten, dämer upp och ändrar det naturliga flödet. Det resulterar i att floderna torkar ut. Så gick det t ex till i Mesopotamien, landet mellan floderna Eufrat och Tirgis, som var det första jordbruksområdet på jorden. Nu är där öken... så vattnet flyttar väl då någonannastans, kanske till polerna och blir is, vad vet jag!

Simon H sa...

Inne i köttet finns det ju också vatten i sina former. Allt vatten som kommer in i djurens kropp går ju inte heller ut renat, det blir dyrare och mer komplicerat att rena det.

Vidare skriver du att vi är gjorda för att äta kött. Det skulle jag säga att inte stämmer. Vi har ingen kropp som är lämpad för att vara köttätare, från början var vi ju samlare. En av de viktigaste argumenten här är tänderna. Vi har inte långa, smala och spetsiga tänder med starka käkar. Rena köttätare kan också inte röra käkarna i sidled.

Vi har med tiden uppnått ett samhälle med alltför mycket djur och medförande misskötsel. Jag menar att en lagom mängd boskap skulle vara bra. Jag är vegetarian för att göra ställningen lite jämnare :)

Brittelisabet sa...

Jo, Simon, du har rätt, vi är inte enbart köttätare. Vi är allätare och är ämnade för att jaga och samla. Vårt matsmältningssytem är snarlikt vargens, och och vi kan inte tillgodogöra oss cellulosa som t ex växätare kan göra.
Vi är absolut inte anpassade att äta spannmål i de former som finns i dag. De växter som Urfarfar åt var av ett helt annat slag än de vi äter i dag, dessa förädlade och raffinerade produkter som är tömda på alla viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler. En frukt i dag består t ex mest av socker och vatten!