måndag 18 februari 2008

Ghee

Ghee är smör som fått smälta och koka länge så det går att filtrera bort den proteinrika smörmassan. Ghee har traditionellt använts i den indiska matlagningen.
Ghee kan sparas länge även utan kylning. Det beror på att enzymer kokats bort. Det är dock viktigt att förvara ghee lufttätt eftersom det förstörs genom oxidation.
Ghee lämpar sig mycket väl till stekning och fritering och bränns inte vid höga temperaturer.
Andelen mättat fett i ghee är mycket hög. Då indierna slutade använda ghee och började använda billiga vegetabiliska oljor i stället ökade hjärtkärlsjukdomarna.
Du kan tillverka din egen ghee, receptet finns här.
Använd aldrig fröoljor vid stekning! De förstörs vid upphettning och bildar farliga transfetter som lägger sig i våra blodådror.
linfröolja är väldigt nyttig och bra, det är bara en nackdel - du hinner knappt få av korken innan den härsknar!
En sak till: köp aldrig olja i klara flaskor. All olja är ljuskänslig och skall förvaras mörkt i mörka flaskor.
Och när du steker: använd kokosfett eller smör - eller ghee!

Inga kommentarer: