Nu är det stora samtalsämnet på bloggarna, och även i medierna, huruvida vi ska äta frukt eller ej. Själv äter jag nästan ingen frukt, bara som godis någon gång i veckan. Jag räknar med att jag tål det. Men jag är helt övertygad om att Lars-Erik Litsfeldt har rätt när han säger att frukt är mest socker och vatten och att dessa fruktfat på arbetsplatserna gör att folk småäter dagarna i ända. Och småäta måste man om man inte äter fet mat som håller en mätt mellan målen.
Jag har forskat i näringsinnehållet i frukt och grönt, och det man märker är att våra vanliga ovanjordsgrönsaker är mycket nyttigare än apelsiner, bananer och äpplen som plockats gröna och fraktats över halva jordklotet. Ulf Boman pratade om antioxidanter och fibrer i morgon-TV:n. Våra kålsorter innhåller långt mer av dessa ämnen än ett grönplockat Granny Smith-äpple! Varför inte gnaga på en bit vitkål i stället för att äta sockerbomber som bananer och apelsiner!
Jo, jag vet... frukt är så gott! Men med tanke på både hälsan och miljön är det bättre att äta av våra närodlade grönsaker.
Kostdoktorn har skrivit mer om detta intressanta ämne!
2 kommentarer:
Mitt i prick, Britt. Jag fnyser föraktfullt när jag ser en banan. Vad är detta att frukt är så undergörande hälsosamt annat än en myt skapad av banan- apelsin- och kiwi-importörerna. Och köp för helvete aldrig en kiwi! Rena miljöbomben! Åländska äpplen? Tyvärr, äppelodlare, tummen ner! Värdelöst till annat än godis en gång i veckan.
Man önskar bara att fler genomskådade den myten.
Men ett stort plus på Källbo skola är att köket sätter fram både morötter, vitkål och andra mera nyttiga komplement till frukten.
Skicka en kommentar